Aliya İzzetbegoviç’in Medeniyet Tasavvuru
Makale Bilgileri
Birincil Dil: Türkçe
Konular: Sosyoloji
Bölüm: Makaleler
Yazarlar:
Mehmet Özcan
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Polatlı Sosyal Bilimler MYO
ORCID: 0000-0001-7350-7855
Türkiye
Yayımlanma Tarihi: 30 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı: Yıl 2019
İnsanlık durumunun derin bir buhranın muhatabı olduğunu söylemek abartı olmaz. Günümüzde kaos ve kriz en çok telaffuz edilen kavramlardır. Dünyada artan derecede şiddet bütün boyutlarıyla bu krizi açıkça ortaya koymaktadır. Yaşanılan durumu sadece toplumsal hayatın bir yönüyle açıklanabilir olmaktan çıkarmıştır. Durum sadece ekonomik, hukuk ya da başka bir değişkenin devreye sokulmasıyla kavranabilir olmanın ötesindedir.
Modernleşme boyutuyla “ne kadar gelenek ya da gelenek mi modernlik mi” sorusunun da ötesine geçmiştir. Türk modernleşmesi tartışmaları çerçevesindeki temalar da bu yönüyle günümüzde aşılmıştır. Sanayileşme sorunsalı da modern uygarlığın bir boyutu olarak artık toplumların yaşadığı süreci taşımaya yeterli değildir. Gelirin artması bu kaos ve krizi örtemez. Günümüzde küresel düzeyde bir insanlık buhranından bahsedilebilir.
Medeniyet kavramı, İzzetbegoviç’in kavrayışı çerçevesinde bir bütünsel kavrayışı zorunlu kılmaktadır. Bu boyutuyla bir meta kavram olarak medeniyet ancak bu bütünselliği açısından insanlığın yaşadığı krize ilişkin bir tahayyüle kaynaklık edebilir. Küresel düzlemde farklı medeniyet tasavvurlarına rağmen günümüzün networkleşmiş dünyası farklı kavrayışlara kaynaklık edebilir.
Günümüz dünyasının bir hız çağı olarak tanımlandığı da bir gerçektir. Bu hız bir anlamda kayboluşun da yoludur. İnsan bu kayboluş tufanında adeta kalıcı ve ebedi bir bilinç olarak medeniyet çerçevesi ortaya koyabilir mi? İnsan ve değer bu düzlemde elbette bir prima philosophia konusu olmaya devam edecektir.
Varlığın sonluluğunun da ötesinde bir akış olarak hakikat bu sarmalda ne anlama gelmektedir? Medeniyet tefekkürleri, sonluluğun ve geçiciliğin şiddetinde insanlık tasavvurları için ne anlama gelmektedir?
İzzetbegoviç bu tartışmalar bağlamında medeniyet anlayışını temel ontolojik bir boyutta ele alarak insanın geleceği için bütünlüklü bir perspektif ortaya koymaya çalışır.
Makalenin tamamını okumak için buraya tıklayınız: Aliya İzzetbegoviç’in Medeniyet Tasavvuru
Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/opus/article/538054